Jak ugotować Sernik bananowy
Definicja SERNIK BANANOWY: Składniki Ciasto: 40 dag mąki,
20 dag margaryny,
3 jajka,
10 dag cukru pudru,
cukier waniliowy,
3 łyżki śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa serowa: 1 kg tłustego sera (najlepiej smietankowego),
30 dag cukru,
5 żółtek,
kostka masła,
4 galaretki bananowe,
1 kg bananów. Wykonanie Makę przesiać na stolnicę. Dodać margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Schłodzić je przez godz. w lodówce. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Piec w temp.180ºC. Masa: masło utrzeć do białości. Nie przerywając ucierania dodawać po trochu cukier i wbijać po jednym żółtku. Następnie dodawać porcjami ser. Trzy banany rozgnieść na papkę i dodać do masy serowej. Wszystko utrzeć na puszysta masę. Dwie galaretki bananowe rozpuscić w 1/2 l goracej wody. Tężejąca galaretkę powoli wlewać do masy bananowo-serowej i utrzeć. Masę wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki na godzinę. Pozostałe banany pokroić na ukośne plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta. Galaretki rozpuscić wg przepisu na opakowaniu i tężejąca zalać ciasto.
Czasami kruche ciasto zastępuję biszkoptem.
Czym jest Sernik bananowy znaczenie w Słownik S .