Jak ugotować Sernik cynamonowy.
Definicja SERNIK CYNAMONOWY.: Składniki CIASTO: 180 g herbatników,
2 łyż. kakao,
125 brazowego cukru,
60 g masła(rozpuscić, schłodzić),
białko- lekko roztrzepane. MASA SEROWA: 1 kg. sera białego (zmielić),
2 łyż. ciemnego rumu,
10 dag rodzynek,
125 g cukru,
2 łyżeczki ekstraktu wanili lub ostatecznie aromat waniliowy,
2 łyż. mielonego cynamonu,
2-3 jajka (zależy od wielkości),
2 żółtka,
250 ml kwaśnej śmietany,
1.5 łyż. mąki kukurydzianej. Wykonanie Namoczyć rodzynki w rumie(na ok.1/2 h.) Pokruszyć herbatniki, dodać kakao, cukier, masło i białko (masa ma być zwarta jak na ciasto kruche- czasem całe białko nie jest konieczne). Wylepić dno formy przygotowaną masa- wstawić do lodówki. Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać do sera. Utrzeć razem dodając makę, wanilię, cynamon i kwaśną smietankę. Dodać pianę z białek. Wylać na spód herbatnikowy. Piec w temp. 200 st. przez pierwsze 10 minut. Potem zmniejszyć temp. do 150-160 st. i piec jeszcze ok. 1.5 h. Przykryć folia jeśli wierzch się zbyt rumieni. Zostawić w wyłaczonym piekarniku, aż wystygnie.
Czym jest Sernik cynamonowy znaczenie w Słownik S .