Jak ugotować Sernik cytrynowy
Definicja SERNIK CYTRYNOWY: Produkty: 30 dag pokruszonych herbatników (najlepsze są te najzwyklejsze i trzeba je przemielić w maszynce do mięsa), 30 dag cukru, 8 łyżek margaryny, 0,5 kg twarogu (śmietankowy lub ten w kubełkach specjalnie do serników), 4 łyżki mąki, 2 jaja, 1 i 1/3 szklanki mleka, 1/2 szklanki soku z cytryny, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, olejek waniliowy Wykonanie: Pokruszone herbatniki (2 łyżki odłożyć do posypania ciasta) wymieszać z łyżką cukru i 4 łyżkami stopionej margaryny i ułożyć w tortownicy o średnicy ok. 20 cm. Wyrównać wierzch. Twaróg utrzeć z 4 łyżkami margaryny, następnie nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać cukier (zostawić 1 łyżkę do przygotowania polewy) wymieszany z mąką. Gdy masa będzie puszysta i będzie miała jednolitą konsystencję, dodać mleko, jajka i sok z cytryny. Wszystkie składniki starannie wymieszać. Masę przełożyć na spód herbatników, wierzch równomiernie posypać pokruszonymi ciastkami. Piec ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i potem dobrze schłodzić. Szklankę kwaśnej śmietany ubić z łyżką cukru i olejkiem waniliowym. Polać nią schłodzony torcik i wsadzić do lodówki, aż śmietana stężeje.
Czym jest Sernik cytrynowy znaczenie w Słownik S .