Przepis na Krakowski Sernik
SKŁADNIKI DO SERNIK KRAKOWSKI co to jest
Gotowanie Sernik krakowski. Składniki do kopiaste łyżki masła,1 jajo,2 łyżeczki proszku do.

Jak ugotować Sernik krakowski

Definicja SERNIK KRAKOWSKI: Ciasto:
15 dag mąki pszennej,
5 łyżek cukru,
4 kopiaste łyżki masła,
1 jajo,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa:
25 dag sera,
20 dag cukru,
2 jaja,
6 łyżek mąki ziemniaczanej,
15 dag rodzynków,
1 paczka cukru waniliowego,
trochę kwaśnej śmietany.
Do ozdoby:
Konfitura z wi?ni. Jajo i cukier utrzeć z czę?ci? mąki z proszkiem do pieczenia. Ochłodzone masło pokrajane w kawałki wyrobić z pozostał? m?ką, dodać do masy, wymieszać. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki formy (tortownicy). Czę?ć ciasta zostawić.
Przygotowanie masy. Osuszony ser utrzeć na gęstej tarce lub przepu?cić przez maszynkę, wymieszać z niewielką ilości? śmietany na gładką masę, dodawać stopniowo cukier, żółtka, cukier waniliowy, m?kę ziemniaczaną, rodzynki i wyrobić starannie. Następnie wmieszać powoli pianę z białek. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Na warstwie sera ułożyć kratkę z paseczków z reszty rozwałkowanego ciasta. Piec ok. 50 minut. Przybrać sernik os?czoną konfitur? z wi?ni, kład?c owoce w kratkach.

Czym jest Sernik krakowski znaczenie w Słownik S .