Jak ugotować Sernik na drożdżowym spodzie
Definicja SERNIK NA DROŻDŻOWYM SPODZIE: 50 dag mąki
42 g świeżych drożdży
1/4 l mleka
8 dag cukru
2 jajka
sól
masa serowa:
6 jajek
20 dag musu jabłkowego
15 dag masła
25 dag cukru
1 cukier waniliowy
6 łyżek soku cytrynowego
1 kg twarogu
5 łyżek grysiku Przesiać m?kę, pośrodku zrobić dołek, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru, letnie mleko. Posypać odrobiną mąki, wymieszać, odstawić na 20 min. w ciepłe miejsce. Dodać resztę mleka, cukru, szczyptę soli, jajka i wyrobić. Wlać stopione masło, wyrabiać jeszcze chwilę. Odstawić do wyrośnięcia. Przygotować masę serową: masło utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny, twaróg, żółtka i grysik. Ubić białka, przełożyć do masy. Ciasto rozwałkować, umieścić na wyłożonej pergaminem blasze. Na spodzie rozsmarować mus i twaróg, piec 50 min. w temp. 175 st. C.
Czym jest Sernik na drożdżowym spodzie znaczenie w Słownik S .