Jak ugotować Sernik na herbatnikach
Definicja SERNIK NA HERBATNIKACH: Składniki:
Ciasto:
• 25 dag herbatników „petit-beurre”
• 15 dag masła (margaryny)
• kilka łyżek cukru pudru (do smaku)
• cynamon
• imbir
Masa serowa:
• 45 dag białego sera
• 4 duże (5 małych) jajek
• 18 dag cukru
• 1 torebka cukru waniliowego
• 25 dag (1 opakowanie) serka homogenizowanego
Polewa smietanowa:
• ¼ litra śmietany kremówki
• 2 łyżeczki soku z cytryny
• 3÷5 łyżek cukru
• gałka muszkatołowa Wykonanie:
Ciasto: na stolnicy rozgnieść herbatniki wałkiem na maczkę (stolnicę można wyłożyć dużym arkuszem papieru sniadaniowego, potem łatwiej zsypuje się uzyskaną maczkę do miski). Herbatniki można też zetrzeć na tarce, ale jest to bardziej żmudne. W misce ucierać maczkę z herbatników ze stopionym masłem, cukrem pudrem (ilość ― do smaku) oraz szczypte cynamonu i imbiru. Utarta masę rozłożyć na spodzie tortownicy (nie trzeba jej niczym smarować) i wyrównać powierzchnię. Masa serowa: ser przetrzeć przez sitko. W misce ucierać na puszyst? masę jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po łyżce przetarty ser i serek homogenizowany. Utarta masę przełożyć na przygotowany spód i wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na 40 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia serowiec polać polewą smietanową przygotowaną z wymieszanej śmietany z sokiem z cytryny, cukrem pudrem i odrobiną gałki muszkatołowej. Na okruszkowym spodzie wylozyc serowa mase, na to pokrojone w
kostke brzoskwinie. Nastepnie na owocach rozsmarowac piane. Obsypac okruszkowym ciastem i wstawic do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na srodkowy poziom.
Piec okolo 30 minut. Ser po upieczeniu powinien miec swiezy, twarozkowy smak i kremowa konsystencje.
Czym jest Sernik na herbatnikach znaczenie w Słownik S .