Jak ugotować SERNIK na krakersowym spodzie.
Definicja SERNIK NA KRAKERSOWYM SPODZIE.: Składniki - 1/2 kubka pokruszonych krakersów (lub ew. herbatników)
- 60 dag serka trzykrotnie mielonego
- 6 łyżek masła
- 1/2 kubka cukru
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 1,5 łyżki zapachu waniliowego
- sok z 1,5 cytryny polewa: - 3/4 kubka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka cukru
- 1/2 esencji waniliowej Wykonanie 1. Masło rozpuscić i wymieszać z pokruszonymi krakersami (można zmiksować). Masę wyłożyć do tortownicy dobrze dociskając. Wstawić do lodówki. 2. Ser zmiksować z jajkami, cukrem, esencją i sokiem z cytryny. 3. Dno i boki schłodzonej tortownicy owinąć folia aluminiową i wstawić do dużego garnka. Do garnka wlać goraca wodę tak by woda sięgała do połowy wysokości tortownicy. Wszystko wstawić do piecyka rozgrzanego do 200 stopni. na 50 minut. 4. Ciasto wyjąć i po ok. 5 minutach polać polewą po czym znów piec jeszcze 10 minut. 5. Ciasto wystudzić, przechowywać w lodówce.
Czym jest SERNIK na krakersowym spodzie znaczenie w Słownik S .