Jak ugotować Sernik na kruchym cieście
Definicja SERNIK NA KRUCHYM CIEŚCIE: Ciasto: 30 dag (1 1/2 szklanki) mąki, 13 dag margaryny, 5 dag (3 łyżki) cukru, 4 żółtka. Masa serowa: 50 dag sera twarogowego tłustego, 20 dag (niepełna szklanka) cukru, 13 dag margaryny, 4 - 5 jaj, 2 dag (1 łyżka) kaszy manny, cukier waniliowy lub esencja zapachowa. Margarynę posiekać nożem z m?ką, a następnié poł?czyć z żółtkami i cukrem. Ciasto szybko wyrobić ręką i schłodzić w lodówce (co najmniej 30 min.). Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm i przenieść wałkiem na blachę. Ciasto lekko podpiec w gor?cym piekarniku (15 - 20 min.). Przyrz?dzić masę serową: ser przepu?cić przez maszynkę. Margarynę utrzeć z cukrem, żółtkami, kasz? manną i stopniowo dodawanym serem. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie poł?czyć z mas? serową. Masę wyłożyć na podpieczony spód i piec 30 - 40 min. w umiarkowanie gor?cym piekarniku.
Czym jest Sernik na kruchym cieście znaczenie w Słownik S .