Przepis na Sernik na miodowo
SKŁADNIKI DO SERNIK NA co to jest
Gotowanie Sernik na miodowo-cynamonowym spodzie. Składniki do łyżeczki proszku do pieczenia, 4.

Jak ugotować Sernik na miodowo-cynamonowym spodzie

Definicja SERNIK NA MIODOWO-CYNAMONOWYM SPODZIE: Produkty: Spód: 0,5 kg mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki płynnego miodu, kostka margaryny (Kasia), 4 łyżeczki cynamonu, 1,5 szklanki cukru - kryształ. Masa serowa: 0,75 kg sera śmietankowego lub półtłustego (lub sernikowego), 2 serki homogenizowane waniliowe, 6 jaj, kostka margaryny (Kasia), 1,5 szklanki cukru - kryształ, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, rodzynki Wykonanie: Mąkę wysypać na stolnicę (blat, deskę) lub nawet wsypać do makutry (miski). Dosypać cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać aż do uzyskania w miarę regularnej mieszaniny. Wrzucić w tę mieszaninę kawałki pokrojonej margaryny. Wymieszać nożem, tnąc margarynę na mniejsze kawałki. Potem ugniatać dłońmi aż do rozrobienia margaryny w mące. Następnie w maso-proszku :) zrobić wgłębienie i dodać miód. Zagnieść miód w masie. Długo ugniatać dłońmi (miód się musi połączyć z mąką) aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli po ugniataniu jest zbyt lepka, dodać jeszcze mąki. Końcowy efekt powinien być trochę lepki, ale nie za bardzo, bo masa się rozpłynie w pieczeniu. Włożyć do lodówki na min. 0,5 godziny. Przygotować (nalepiej okrągłą) formę, wyłożyć folią aluminiową i obłożyć w środku cienką warstwą ciasta: spód i boki.  Odzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Żółtka wrzucić do dużej miski i utrzeć z cukrem, dodać margarynę, serki homogenizowane i proszek do pieczenia, utrzeć. Biały ser zmielić i dodać do masy. Ucierać aż do uzyskania jednobarwnej masy. Dobrze jest na tym etapie użyć miksera i dobrze wszystko zmiksować, żeby nie zostały grudki sera. Można dodać rodzynki. Na koniec dodać ubite białka. Wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy (chwilę to zajmie - najlepiej mieszać dużą łyżką ruchami od dołu do góry, zalewając białko masą serową). Można wymieszać mikserem, ale na wolnych obrotach. Gotową masę wylać do formy na ułożone ciasto. Włożyć do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika na ok. 60 minut.

Czym jest Sernik na miodowo-cynamonowym znaczenie w Słownik S .