Jak ugotować Sernik na zimno z owocami i galaretką
Definicja SERNIK NA ZIMNO Z OWOCAMI I GALARETKĄ: 1/2 kg sera tłustego, 3 jaja, 30 dag (1 1/2 szklanki) cukru pudru, 5 dag masła, 1 paczka galaretki, 30 dag owoców jagodowych (?wieżych, mrożonych lub z przetworów), 1 paczka herbatników Galaretkę rozpu?cić w 1 szklance wody i ostudzić. Masło rozetrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać przepuszczony przez maszynkę ser i dokładnie utrzeć. Z białek ubić pianę. Do masy serowej dodać połowę tężejącej galaretki i pianę. Delikatnie wymieszać. Nałożyć masę do formy wyłożonej herbatnikami. Na wierzchu ułożyć owoce i zalać je pozostał? galaretką. Jeżeli masa serowa jest zbyt rzadka, przed nałożeniem owoców należy ją schłodzić w lodówce. Całość zastudzić. Owoce na serniku można nieco wcisnąć i pozostawić bez galaretki, a galaretkę w całości dodać do masy serowej. Owoce można też zalać bit? ?mietaną.
Czym jest Sernik na zimno z owocami i znaczenie w Słownik S .