Jak ugotować Sernik polski
Definicja SERNIK POLSKI: Składniki ciasto: 25 dag mąki,
12 dag masła roślinnego,
6 dag cukru pudru,
2 żółtka,
skórka otarta z cytryny. Masa serowa: 75 dag tłustego sera,
15 dag masła,
25 dag cukru,
cukier waniliowy,
10 dag rodzynek,
2-3 łyżki skórki pomarańczowej.
białko do smarowania wałeczków. Wykonanie Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1/2 godz. Na masę serową utrzeć masło z cukrem, dodać po jednym żółtku i dalej ucierać. Ser dodać do masy, dodać cukier waniliowy i rozetrzeć razem na jednolita masę, dodać skórkę pomarańczową i opłukane rodzynki. Wyjęte z lodówki ciasto podzielić na pół; jedną częscia wyłożyć tortownicę, pokłuć widelcem, podpiec w 180º C ok. 20 min. na bladozłoty kolor.
Z reszty ciasta utoczyć wałeczki grubości ołówka. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać ją w masę serową, nałożyć na podpieczone ciasto, z wałeczków ułożyć na wierzchu kratkę i posmarowac ją rozbitym jajkiem. Wstawić do piekarnika (ok.180 st.C) i piec ok.50 min. Wyjąć z piekarnika kilka minut po jego otwarciu, z formy po całkowitym ostudzeniu.
Czym jest Sernik polski znaczenie w Słownik S .