Jak ugotować Sernik śmietankowy
Definicja SERNIK ŚMIETANKOWY: Produkty Ciasto
• 1 całe jajko
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/3 margaryny
• 1/2 szkl. cukru
• 1 i 1/2 szkl. mąki
Masa twarogowa
• 5 żółtek
• 1 szkl. cukru
• 75 dkg twarogu śmietankowego /nie mielić/
• 3 łyżki oleju
• 3 łyżki kwasnej śmietany
• 1/2 l mleka, 1 budyń smietankowy
Etapy przygotowania 1. Ciasto : zagnieść Ser: utrzeć żółtka z cukrem, dodać twaróg, olej, smietanę, wlać mleko i wsypać proszek budyniowy (będzie bardzo rzadkie).
2. Następnie ubić pianę z 5 białek, dodać 1/2 szkl. cukru i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej - dalej ubijać.
3. Na ciasto wylać ser, na ser pianę z białek i posypać jedną paczką wiórków kokosowych. Piec 1 godz. i 10 min
Czym jest Sernik śmietankowy znaczenie w Słownik S .