Jak ugotować Sernik waniliowy z gruszkami
Definicja SERNIK WANILIOWY Z GRUSZKAMI: Składniki 60 g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego sól 1 żółtko 125 g mąki 45 g cukru pudru 250 g smietankowego sera 500 g suchego grochu 500 g gruszek 2 1/2 łyżeczki żelatyny sok z 1 cytryny 1 szklanka śmietany 200 g cukru 4 łyżki krokantu 2 łyżki galaretki porzeczkowej Wykonanie Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, szczypta soli i żółtkiem. Dodać makę. zagnieść ciasto. Owinąć folia aluminiową, włożyć na 1-2 godz. do lodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć spód i bok formy, wsypać groch. Piec przez 30 min w temp. 200°C. Groch usunąć, placek ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gruszki obrać, wyciać środki, pokroić, Obgotować w 1/2 litra wody z 4 łyżkami cukru, osączyć. Ser wymieszać z 1,2 szklanki cukru, sokiem z cytryny i 3 łyżkami syropu z gotowania. Żelatynę rozpuscić, przestudzić, dodać do sera. Gruszki rozłożyć na placku, pokryć serem, wstawić do lodówki. smietanę ubić z pozostałym cukrem. Odrobinę odłożyć, resztę wymieszać z 3 łyżkami krokantu, rozsmarować po wierzchu. Ozdobić pozostałym krokantem, rozetkami bitej śmietany i galaretką.
Czym jest Sernik waniliowy z gruszkami znaczenie w Słownik S .