Jak ugotować Sernik z czereśniami
Definicja SERNIK Z CZEREŚNIAMI: Produkty • 100 g masła
• 125 g cukru
• 1 łyżka cukru waniliowego
• 2 jaja
• 150 g mąki
• 50 maki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 500 g czereśni
• 4 jaja
• 150 g masła
• 150 g cukru
• 2 łyzki cukru waniliowego
• 750 g chudego twarogu
• 100 g mąki ziemniaczanej
Wykonanie 1. Piekarnik nagrzac do temperatury 180 st. C. Formę wysmarować masłem. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, doda jaja, mąke wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
2. Ciastem napełnić formę i piec przez 20 minut. Czereśnie umyć, osuszycći wydrylować. Oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę.
3. Do masy dodać twaróg, następnie mąkę ziemniaczaną, pianę i czereśnie. Posmarować ciasto masą twarogową i piec dalsze 50 minut; po upieczeniu pozostawić wyłączonym piekarniku jeszcze 10 minut.
Czym jest Sernik z czereśniami znaczenie w Słownik S .