Jak ugotować Sernik z jeżynami
Definicja SERNIK Z JEŻYNAMI: Składniki Na kruche ciasto: 1 niepełna szklanka mąki (15 dkg)
1 żółtko
1/3 kostki masła/margaryny (8 dkg)
3 czubate łyżki cukru pudru (6 dkg) Na masę serową: 1 kg zmielonego twarogu
1 szkl cukru ( 25 dkg )
1 torebka cukru waniliowego
30 dkg jeżyn
½ kostki masła ( 12,5 dkg )
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ( 6 dkg )
otarta skórka z jednej cytryny
1 łyżka cukru pudru Wykonanie Makę posiekać z tłuszczem, dodać cukier puder i żółtko. Zagnieść kruche ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować, wyłożyć tortownicę o średnicy 26 cm. Nakłuć kruchy spód widelcem, piec 10-15 minut w temp. 175 C. Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i otarta skórką z cytryny. Rozdzielić jajka. Do utartej masy dodać żółtka, dodać makę ziemniaczaną. Wymieszać z twarogiem, a następnie pianę z białek. Na końcu dodać przebrane jeżyny. Masę serową rozłożyć na kruchym spodzie, wyrównać powierzchnię. Wsunąć sernik do nagrzanego piekarnika, piec 50-60 minut w temp. 175 C. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem
Czym jest Sernik z jeżynami znaczenie w Słownik S .