Jak ugotować sernik z kawą
Definicja SERNIK Z KAWĄ: Składniki Ciasto: 350 g. masła
500 g. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
szczypta soli
75 g. herbatników
olejek arakowy Nadzienie: 25 g. masła
5-6 łyżek kawy rozpuszczalnej
7 jaj
500 g. twarogu mielonego
200 g. cukru
czubata łyżka mąki
czubata łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie Ciasto: Masło stopić i ostudzić Makę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy połaczyć i zagnieść z masłem.
2/3 ciasta wyłożyć na natłuszczona blachę i posypać połową pokruszonych herbatników. Nadzienie: Masło stopić, kawę rozpuscić w amaretto, jajka rozbić. Ser, żółtka, 150 g. cukru, mąki i kawę wymieszać, dodać roztopione masło.
Białka ubić na sztywno i dodać resztę cukru. W dwóch porcjach połaczyć z serem i wyłożyć na ciasto. Resztę herbatników połaczyć z pozostałym ciastem i połowa powstałej kruszonki posypać masę serową. Wstawić do piekarnika na 40 min. Po 20 minutach posypać reszta kruszonki.
Czym jest sernik z kawą znaczenie w Słownik S .