Jak ugotować Sernik z polewą wiśniową
Definicja SERNIK Z POLEWĄ WIŚNIOWĄ: Produkty • 1/2 szkl pokruszonych herbatników
• 1łyżka cukru
• ćwierć łyżeczki cynamonu
• 5jaj
• 1czubata szkl cukru
• 3 kubeczki( po 20dag) serka homogenizowanego
• 2łyżki mąki
• 1łyżeczka cukru waniliowego,sól
POLEWA:
• 1szkl kompotu z wiśni
• 1szkl wiśni bez pestek z kompotu
• 1/2szk cukru
• 1i1/2 łyżki kartoflanki
Etapy przygotowania 1. Serki przełożyć na sito ,wyściełane gazą,aby obciekła serwatka.Herbatniki rozkruszyć,wymieszać z łyżką cukru i cynamonem.
2. Tortownicę wysmarować tłuszczem.Dno i boki wysypać herbatnikami.Żółtka ubić do białości z pozostałym cukrem.Nadal ubijać, dodać serki,powoli wsypać mąkę i trochę soli,wsypać cukier waniliowy i wymieszać.
3. Z białek ubić pianę,pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier,delikatnie wymieszać z masą serową.Przełożyć do tortownicy i piec 70 minut w temp.180*C.Wyłączyć piekarnik,ale sernik pozostawić w nim jeszcze przez 1 godz. (nie otwierać drzwiczek),po czym odstawić do ostygnięcia.
4. Zrobić polewę.Ćwierć szklanki kompotu zagotować z cukrem.Mąkę ziemniaczaną wymieszać z pozostałym kompotem i powoli wlewać do gotującego się kompotu,cały czas mieszjąc.Udekorować wierzch sernika wiśniami i polać letnią polewą.wyjąć z tortownicy dopiero gdy zastygnie.
Czym jest Sernik z polewą wiśniową znaczenie w Słownik S .