Jak ugotować Sernik z truskawkami i rabarbarem
Definicja SERNIK Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM: Produkty: Ciasto:
20 dag mąki,
1/2 kostki margaryny,
3 żółtka,
5 dag zmielonych migdałów,
łyżka śmietany,
łyżeczka proszku do pieczenia,
10 dag cukru,
cukier waniliowy. Nadzienie:
70 dag rabarbaru,
3 łyżki cukru,
1/2 szklanki wody. Masa serowa:
50 dag sera,
10 dag cukru,
cukier waniliowy,
3 jajka,
3 lyżki mąki ziemniaczanej,
sok z cytryny,
1/2 l śmietany kremówki. Wierzch ciasta: 50 dag truskawek
2 galaretki o smaku truskawkowym. Wykonanie: Z podanych skladników zagnieść ciasto, oziębić, a następnie podpiec w blaszce o wymiarach 25 na 40 cm.
Rabarbar opłukać i pokroić w drobne kawalki. Następnie dodać cukier oraz wodę i zesmażyć na marmoladkę. Rabarbar wyłożyć na podpieczony spód ciasta.
Ser zemleć i dodać cukier, żółtka, cukier waniliowy oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pianę ubitą z białek, ubitą śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wymieszać. Masę serową wyłóżyć na rabarbar, upiec i ostudzić.
Truskawki opłukać, pokroić, ułożyć na serze i zalać tężejącymi galaretkami.
Czym jest Sernik z truskawkami i znaczenie w Słownik S .