Jak ugotować Skrzydełka kuczaka w sezamie
Definicja SKRZYDEŁKA KUCZAKA W SEZAMIE: Produkty: 1 kg skrzydełek z kurczaka
2 łyżki oleju
sól, pieprz
pokrojone drobno piórka zielonej cebuli
1 łyżka pokrojonej naci kolendry
1 łyżka ziaren sezamu
Sos:
5 łyżek sosu sojowego
5 łyżek soku z limety (cytryny)
2 łyżki posiekanego czosnku
1 łyżka miodu Wykonanie: W woku wymieszać wszystkie składniki marynaty i podgrzewać mieszając przez około 5 minut. Sos powinien się zredukować i zagęścić. Odstawić. Skrzydełka umyć i osuszyć. Odciąć w ostatnim stawie końcówki skrzydełek. Skrzydełka wymieszać z olejem, solą i pieprzem (z soli można zrezygnować ponieważ sos będzie dostatecznie słony), odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C. Skrzydełka ułożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika na około 10 minut, odwrócić i piec przez następne 15 minut. Wyjąć z piekarnika, obsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podgrzać wok z sosem, dodać skrzydełka i ziarna sezamu, smażyć mieszając na dużym ogniu do momentu aż sos prawie zupełnie się zredukuje. Posypać posiekaną cebulką i nacią kolendry.
szczypta chili
Czym jest Skrzydełka kuczaka w sezamie znaczenie w Słownik S .