Jak ugotować Skrzydełka w miodzie i winie
Definicja SKRZYDEŁKA W MIODZIE I WINIE: Składniki:1 kg skrzydełek,
ok. 2 szkl. białego wina (najlepsze półwytrawne),
sól,
pieprz,
przyprawa curry,
4 ząbki czosnku,
2 - 3 łyżki miodu.
Sposób przyrządzenia: Skrzydełka poprzekrawać na pół, posypać wymienionymi przyprawami (sporo curry, tak żeby były w całości zażółcone), odstawić na ok. 2 h.
Na rozgrzany olej wrzucić skrzydełka, opiec na złoty kolor i zalać winem. Dusić pod przykryciem, do miękkości. Na koniec wrzucić pokrojony drobno czosnek i dodac miód, jeszcze chwilkę na małym ogniu, aż powstanie taki gęsty, oblepiajacy skrzydełka sos.
Czym jest Skrzydełka w miodzie i winie znaczenie w Słownik S .