Jak ugotować Śledzie po litewsku
Definicja ŚLEDZIE PO LITEWSKU: Produkty: filety z 4 osolonych śledzi;
30 g suszonych grzybów;
2 cebule;
łyżka koncentratu pomidorowego;
1/8 l oleju;
2 korniszony;
kilka ziaren pieprzu;
majeranek;
cukier;
sól;
pieprz mielony Wykonanie: Śledzie opłukać i jeśli są bardzo słone, wymoczyć w mleku przez ok. godzinę. Następnie wyjąć, opłukać, osuszyć i pokroić w dzwonka.
Grzyby umyć, zalać niewielką ilością wody i zostawić na 1,5 – 2 godz. Gdy będą miękkie, wyjąć je osączyć i drobno posiekać.
Cebulę obrać, posiekać, sparzyć i wymieszać z grzybami i pokrojonymi w kostkę korniszonami. Dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i cukrem.
W słoju układać śledzie na przemian z sałatką grzybową i polewać olejem. Odstawić na 2-3 dni. Śledzie podawać obłożone cebulą i grzybami.
Czym jest Śledzie po litewsku znaczenie w Słownik S .