Przepis na Lwowsku Po Śledzie
SKŁADNIKI DO ŚLEDZIE PO co to jest
Gotowanie Śledzie po lwowsku. Składniki do cebuli- (4 większe lub 5 mniejszych cebul)- 15 dag.

Jak ugotować Śledzie po lwowsku

Definicja ŚLEDZIE PO LWOWSKU: - 50 dag solonych filetów ?ledziowych
- 35 dag cebuli
- (4 większe lub 5 mniejszych cebul)
- 15 dag suszonych prawdziwków
- 1 szklanka oliwy lub oleju słonecznikowego
- 2 łyżki octu (najlepiej 10-procentowego)
- 2 li?cie laurowe
- sól
- pieprz do smaku.


?ledzie przełóż do miski, zalej dwoma litrami zimnej wody z dodatkiem octu. Odłóż na godzinę. Następnie dokładnie je os?cz i pokrój na dzwonka. Suszone prawdziwki umyj, przełóż do miseczki i zalej wrz?c? wod?. Poczekaj, aż napęcznieją, a wtedy os?cz i przepu?ć przez maszynkę z drobnym sitkiem. Cebule obierz i pokrój w cienkie talarki. W szerokim rondlu układaj warstwami: ?ledzie, cebulę i grzyby, doprawiając warstwy solą i pieprzem i przekładając pokruszonymi li?ćmi laurowymi. Warstwy układaj, aż skończ? się składniki. Wówczas zalej oliwą i du? na bardzo małym ogniu przez godzinę. ?ledzie po lwowsku możesz podawać na zimno lub na ciepło.

Czym jest Śledzie po lwowsku znaczenie w Słownik S .