Jak ugotować Śledzie w sosie koperkowym
Definicja ŚLEDZIE W SOSIE KOPERKOWYM: 8 filetów z matjasów
1/8 l mleka
2 łyżki łagodnej musztardy
1 łyżeczka octu winnego
4 łyżki śmietany
2 łyżki oleju
150 g ogórków konserwowych
1 żółtko
pęczek koperku
sól
biały pieprz Matjasy moczyć przez 2-3 godziny w mleku wymieszanym z 2 łyżkami wody. Osączyć, pokroić w grube paski. Przełożyć do miski. Żółtko rozetrzeć z musztardą, octem winnym, solą i pieprzem. Dolewać po kropli olej. Ucierając dodać śmietanę. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Koperek umyć, osączyć, posiekać. Ogórki i koperek dodać do sosu i wymieszać. Polać śledzie. Przed podaniem wstawić na 1-2 godziny do lodówki.
Czym jest Śledzie w sosie koperkowym znaczenie w Słownik S .