Jak ugotować Ślimaczki cynamonowe - ciastka
Definicja ŚLIMACZKI CYNAMONOWE - CIASTKA: Składniki:
- Ciasto: 15 dag masła
- 500 ml mleka
- 5 dag drożdży
- 15 dag cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
- 1 kg mąki
Nadzienie:
- 7-8 dag stopionego masła
- 10 dag cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 jajko
- cukier do posypania
Sposób przyrządzania:
Stop masło, wymieszaj z mlekiem. Wkrusz drożdże, rozpuść, dodaj cukier, sól, kardamon i mąkę. Zagnieć ciasto, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Ciasto zagnieć jeszcze raz i podziel na 3 porcje. Każdą cienko rozwałkuj na kwadrat, posmaruj masłem, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Zwiń w roladę, pokrój na plastry o grubości 4 cm. Ślimaczki ułóż na blasze, pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem. Piecz 5-8 minut w temp. 250°C.
Czym jest Ślimaczki cynamonowe - ciastka znaczenie w Słownik S .