Przepis na Powidłami Z
SKŁADNIKI DO ŚLIMACZKI Z co to jest
Gotowanie Ślimaczki z powidłami. Składniki do cukru2 dag drożdży1 żółtko4-5 łyżek powideł.

Jak ugotować Ślimaczki z powidłami

Definicja ŚLIMACZKI Z POWIDŁAMI: 25 dag mąki
2 łyżki masła
100 ml mleka
3 łyżki cukru
2 dag drożdży
1 żółtko
4-5 łyżek powideł śliwkowych
3 łyżki orzechów włoskich / laskowych
2 łyżeczki rumu
2-3 łyżki cukru pudru M?kę przesiać, stopić masło i przestudzić. Mleko lekko podgrzać, rozetrzeć z cukrem i drożdżami. Masło i żółtko wlać do mąki
utrzeć dolewając mleko z drożdżami, wyrobić. Przykryć, odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkować na prostokąt
o wymiarach 20 na 30 cm. Powidła rozetrzeć z rumem, dodać orzechy, wymieszać. Ciasto posmarować powidłami, zwinąć wzdłuż
dłuższego boku, pokroić na kawałki ok. 3 cm. Blachę wyłożyć pergaminem, w sporych odległościach układać ślimaczki. Przykryć
?ciereczką, odstawić jeszcze na 20 min. Piec 20 min. w temperaturze 175 st. C. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Czym jest Ślimaczki z powidłami znaczenie w Słownik S .