Jak ugotować Ślimaki z rodzynkami
Definicja ŚLIMAKI Z RODZYNKAMI: Składniki
Na ciasto:
250 g mąki
15 g drożdży
1/8 l letniego mleka
30 g płynnego masła
30 g cukru
1 jajko Na nadzienie:
50 g płynnego masła
100 g rodzynek
50 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 żółtko
1 łyżka wody Sposób wykonania Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Wlać letnie mleko, rozpuscić w nim drożdże i zmieszać z niewielką ilością mąki. Rozczyn oprószyć mąką. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 min do wyrosniecia. Jajka, masło i cukier dokładnie wymieszać, dodać do rozczynu. Wszystko wymieszać i wyrobic gładkie ciasto odstające od ręki. Potem odstawić ciasto na 15-30min do dalszego wyrosnięcia. Powinno dwa razy zwiększyć objętość. Ciasto rozwałkować na placek o wymiarach 40x30 cm. Posmarować ciasto płynnym masłem, obsypać rodzynkami, cukrem i cynamonem. Zwinąć ciasto w rulon od dłuższej strony. Rulon pokroic na kawałki szerokości ok 4 cm. Ciastka ułożyć na blasze do pieczenia i troche rozpłaszczyć ręką. Posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżką wody. Zostawic na 10 min do dalszego wyrośnięcia. Piec ok 10-15 min w temp. 200 st C. Po upieczeniu mozna je polukrować.
Czym jest Ślimaki z rodzynkami znaczenie w Słownik S .