Jak ugotować Śliwkowiec - bananowiec
Definicja ŚLIWKOWIEC - BANANOWIEC: Składniki Przepis - placek murzynka w prostokątnej formie ( ok 1,5 cm grubości)
Krem śliwkowy:
- paczka śliwek suszonych ( ok. 200 g)
- 0,5 kg lub duży słoik : powiedeł, konfitury lub marmolady truskwakowej, jeżynowej, porzeczkowej lub dżemu domowego ( nie kupnego, bo ten jest za żadki)
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
Krem bananowy:
- 3 banany miękkie i dojrzałe
- sok z 2 cytryn
- 3/4 szkl cukru
- 300 g sera twarogowego
- 100 ml gęstej śmietanki ( może być kwaśna)
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl gor?cej wody
Wierzch :
- puszka mandarynek ( 450 ml)
- 1,5 szkl wody
- 3 łyżki cukru
- galaretka pomarańczowa 1. Przygotowac krem śliwkowy: Posiekać suszone śliwki, wymieszac z konfitur? i zagotowąc na ogniu. Ci?gle gotują na mały ogniu wrzucać po trochu czekoladę, aż się wszystko całkowicie, ladnie ropzu?ci.
2. Placek nas?czyć. Włożyć do blachy i wylac gor?cy krem śliwkowy, wygładzić
3. Krem bananowy: zmiskowac banany z sokiem cytrynowym i cukrem. Serek zmielić trzykrotnie, zmiksować z ?mietanką, wlać delikatnie pęczniejąc? żeltynę. Dodać do bananów i poł?czyć w krem. Masę wyłożyć na wierzch kremu śliwkowego.
4. Ods?cyć mandarynki, z soku i wodu zrobić galaretkę. Na wierzchu kremu bananowego układać mandarynki i zalać tężejąc? galaretką.
Smacznego!
Czym jest Śliwkowiec - bananowiec znaczenie w Słownik S .