Jak ugotować Słodkie knedelki z sosem waniliowym
Definicja SŁODKIE KNEDELKI Z SOSEM WANILIOWYM: Składniki Na knedelki: 50 dkg białego zmielonego sera 10 dkg masła 7 dkg kaszy manny (grysiku) 5 dkg tartej bułki 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki 3 żółtka 1 białko 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej sól kawałek cynamonu wiśnie wydrylowane (z kompotu lub mrożone) Na sos waniliowy: 2 szklanki mleka 4 żółtka 4 pełne łyżki cukru 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 laski wanilii Sposób wykonania 1. Zagotować 1 szklankę mleka. W drugiej szklance rozmieszać makę ziemniaczaną, wlać do gotującego się mleka, zagotować mieszając.
Utrzeć żółtka z cukrem, dodawać stopniowo gorącego płynu, ciągle ucierając, dodać rdzeń z laski wanilii. Wstawić naczynie z sosem do zimnej wody i ostudzić, od czasu do czasu mieszając. 2. Wiśnie osączyć z kompotu (lub rozmrozić), sok zlać do drugiego naczynia. Rozprowadzić mąkę ziemniaczaną 2 łyżkami soku. Resztę soku zagotować z 2
łyżkami cukru oraz cynamonem. Dodać makę ziemniaczaną, ponownie zagotować. Wrzucić wisnie. Chwilę zostawić je w goracym soku. Ostudzić. Schłodzić w lodówce. 3. Rozpuscić połowę masła, lekko przestudzić i utrzeć z twarożkiem, żółtkami, kasza manną, solą oraz pozostałym cukrem. Dodać białko ubite na sztywną pianę i delikatnie wymieszać. 4. Łyżką formować z ciasta knedelki, wkładać je do lekko gotującej się osolonej wody (nie może ona mocno bulgotać). Gotować na małym
ogniu 8 minut. 5. Rozpuscić resztę tłuszczu, zrumienić tarta bułkę. Osaczone knedelki polać zrumienioną bułką. Podawać knedelki z wisniami i sosem waniliowym.
Czym jest Słodkie knedelki z sosem znaczenie w Słownik S .