Przepis na Francuskie Paluchy
SKŁADNIKI DO SŁONE PALUCHY co to jest
Gotowanie Słone paluchy francuskie. Składniki do francuskiego (około 400 gram)10 dag żółtego sera.

Jak ugotować Słone paluchy francuskie

Definicja SŁONE PALUCHY FRANCUSKIE: Składniki Przepis opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (około 400 gram)
10 dag żółtego sera (zamojski albo gouda)
pieprz
sól gruboziarnista
2 żółtka
2 łyżki wody
  Ciasto rozmrozić, rozłożyć płat na stole i posmarować połową żółtka roztrzepanego z wodą. Na jednej połowie ciasta równomiernie rozłożyć starty ser żółty. Złożyć ciasto na pół i dokładnie docisnąć.
Teraz pociąć ciasto z serem w środku na paski grubości około 1-1,5 cm. Każdy paseczek skręcać w spiralkę i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ciasteczka posmarować pozostałym żótkiem (za pomocą pędzelka albo paluszkiem), oprószyć pieprzem i gruboziarnistą solą i piec raczej krótko do leciutkiego zrumienienia się w mocno nagrzanym piekarniku (około 220-230 stopni).

Ciasteczka doskonale pasują do piwa - można je wtedy zrobić w wersji mocno słonej - albo do wina, wtedy powinny być mniej słone i nie tak ostre.
Można też upiec słodszą wersję tych smakowitych paluchów. Wtedy zamiast solą i pieprzem posypujemy je sezamem albo makiem.
Smacznego!

Czym jest Słone paluchy francuskie znaczenie w Słownik S .