Jak ugotować Słonka po czesku
Definicja SŁONKA PO CZESKU: 2 słonki, 2 łyżki masła, 1 cebula, 2 pietruszki, pół selera, 1 mały por, 50 g suszonych śliwek, pół szkl. czerwonego wytrawnego wina, sok z cytryny, 1 łyżka mąki, sól, pieprz. Sprawione i umyte ptaki natrzeć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, zostawić na noc w chłodnym miejscu. Następnie lekko oprószyć m?ką i zrumienić na maśle.
W rondlu stopić masło, włożyć pokrojone drobno warzywa, skropić wod? i dusić pod przykryciem ok. 20 min. Następnie włożyć zrumienione słonki i ugotowane suszone śliwki z niewielką ilości? wywaru ze śliwek. Dusić razem. Miękkie ptaki wyjąć, podzielić na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku. Sos przetrzeć przez sito, polać ptaki.
Czym jest Słonka po czesku znaczenie w Słownik S .