Przepis na Smażone kalmary z
SKŁADNIKI DO SMAŻONE KALMARY co to jest
Gotowanie Smażone kalmary z sosem salsa verde. Składniki do pokrojonych w niezbyt grube pierścienie.

Jak ugotować Smażone kalmary z sosem salsa verde

Definicja SMAŻONE KALMARY Z SOSEM SALSA VERDE: Produkty: - 1 kg kalmarów (świeżych lub mrożonych) pokrojonych w niezbyt grube pierścienie
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- sól
- biały pieprz
- 3/4 szklanki mąki (najlepiej razowej)
- 7 łyżek masła
- 1/2 szklanki posiekanych szalotek (lub białej cebuli)
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki wytrawnego sherry
- garść posiekanej natki Wykonanie:  Kalmary skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące (jeśli używasz kalmarów mrożonych, musisz je wcześniej rozmrozić). W rondlu porcjami rozgrzewaj masło i smaż na nim kalmary. Każdą usmażoną porcję wyjmuj z rondla i wkładaj do lekko nagrzanego piekarnika, aby zabezpieczyć przed wystygnięciem. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu ostatniej porcji kalmarów zeszklij szalotki, wlej bulion, dodaj sherry i natkę. Gotuj 5 minut na małym ogniu, ew. przypraw do smaku. Do sosu włóż kalmary, wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę.

Czym jest Smażone kalmary z sosem salsa znaczenie w Słownik S .