Jak ugotować Smażony ser z frytkami
Definicja SMAŻONY SER Z FRYTKAMI: Składniki • 500 g mrożonych frytek
• 25 dag sera żółtego (najlepiej goudy)
• sos tatarski
• jajko
• tarta bułka
• sól
Etapy przygotowania 1. Rozgrzać piekarnik i wstawić do niego frytki wysypane na blachę.
2. W czasie gdy frytki się pieką kroimy ser na plastry grubości 1,5 cm.
3. Wbijamy na jeden talerz jajko i roztrzepujemy je widelcem. Na drugi talerz wysypujemy tartą bułkę.
4. Panierujemy ser. Panierka musi być możliwie gruba i szczelna, żeby ser nie rozpłynął się w czasie smażenia.
5. Ser smażymy, gdy już są prawie gotowe frytki. Na patelnię wlewamy sporo oleju i porządnie go rozgrzewamy. Ser smażymy po 2- 3 minuty z każdej strony.
6. Na każdym talerzu kładziemy porcję frytek, ser oraz łyżkę sosu tatarskiego. Można jeść z surówką z kapusty lub marchewki.
Czym jest Smażony ser z frytkami znaczenie w Słownik S .