Jak ugotować Snickers
Definicja SNICKERS: Składniki:
3 szkl. mąki,
kostka masła lub margaryny,
łyżka smalcu,
2 łyżki gęstej śmietany,
szkl. cukru pudru,
3 żółtka,
łyżeczka proszku do pieczenia,
półlitrowy słoik dżemu (np. wiśniowego lub śliwkowego),
po 3 łyżki rodzynków,
wiórków kokosowych,
posiekanych orzechów,
drobno pokrojonych suszonych moreli i śliwek.
Sposób przyrządzenia:
Żółtka starannie utrzeć z cukrem pudrem. Dodać mąkę usiekaną z margaryną i smalcem, śmietanę, proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Uformować z niego placek wielkości dużej blachy i upiec w temp. 190°C. Jeszcze gorące ciasto posmarować dżemem, posypać wiórkami, rodzynkami, orzechami, morelami i śliwkami. Polać ciasto dowolną polewą, np. czekoladą rozpuszczoną w niewielkiej ilości mleka i odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem pokroić na prostokątne kawałki.
Czym jest Snickers znaczenie w Słownik S .