Jak ugotować Sola po hiszpańsku
Definicja SOLA PO HISZPAŃSKU: 4 filety z soli
4 duże pomidory
100 g oliwek
2 ząbki czosnku
gar?ć siekanego tymianku
10 posiekanych li?ci bazylii
na kawior:
duży bakłażan
5 li?ci laurowych
gał?zka rozmarynu
½ główki czosnku
posiekane szarlotki
szczypta cukru
oliwa
Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Pokroić bakłażana wzdłuż na 4 plastry, posolić, po kilkunastu minutach spłukać sól. Plastry bakłażana umieścić na folii aluminiowej, rozłożyć na nich zioła, szalotkę, posypać cukrem, skropić oliwą. Zawinąć szczelnie i piec ok. 30 min., aż będ? miały konsystencję galaretki. Po wyjęciu kawior podzielić na pół. Czę?ć plastrów ułożyć na talerzach, na nich kłaść usmażoną rybę. Czę?ć wł?czyć do sosu. Przygotować sos: pokrojone pomidory włożyć do garnka z oliwkami, kawiorem z bakłażana bez skórki, solą i pieprzem. Dusić, zmiksować. Przed podaniem rybę polać sosem.
Czym jest Sola po hiszpańsku znaczenie w Słownik S .