Jak ugotować Sorbet limonkowy
Definicja SORBET LIMONKOWY: 30 dag cukru
1 cytryna
6 limonek
1 białko
kilka posypanych cukrem plastrów limonki
kilka li?ci melisy do dekoracji Zagotować 600 ml wody z cukrem i skórką z cytryny. wymieszać, wystudzić. Cytrynę sparzyć, skórkę drobno otrzeć, wycisnąć sok. Limonki sparzyć, wycisnąć sok. Białko ubić na sztywno. Wodę z cukrem poł?czyć z sokiem z cytryny i limonek.
Dodać pianę z białka, wymieszać, przełożyć do miski, wstawić na 1,5h do zamrażalnika. Dokładnie wymieszać, ponownie wstawić na 30 min. do zamrażalnika. Za pomoc? łyżki do lodów z masy uformować kulki, zamrażać jeszcze 30 min. Sorbet przełożyć do pucharków, udekorować plasterkami limonki i listkami melisy.
Czym jest Sorbet limonkowy znaczenie w Słownik S .