Jak ugotować Sorbet pomarańczowo-cytrynowy
Definicja SORBET POMARAŃCZOWO-CYTRYNOWY: Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 i 1/4 szklanki zimnej wody
- szklanka wody
- szklanka cukru
- szklanka soku z pomarańczy i cytryn np. sok wyciśnięty z 3 pomarańczy i 1 cytryny (można użyć też innego soku)
- łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 2 białka
Sposób przyrządzania:
Żelatynę namocz w 1/4 szklance zimnej wody. Szklankę wody (ew. wody zmieszanej z jakimś sokiem) gotuj przez kilka minut wraz z cukrem, aż cukier się rozpuści, a płyn nieco zagęści. Do gorącego syropu dodaj namoczoną żelatynę. Wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Żelatynowy płyn połącz ze startą skórką i sokiem. Ostudź i pozostaw w chłodzie (najlepiej wstaw do lodówki), do czasu gdy zacznie tężeć. Białka ubij na sztywno, po czym wymieszaj dokładnie z owocową masą. Naczynie z masą przykryj szczelnie folią i wstaw do zamrażarki. Stosunek pomarańczy do cytryn można zmieniać.
Czym jest Sorbet pomarańczowo-cytrynowy znaczenie w Słownik S .