Jak ugotować Sorbet z zielonej herbaty i miodu
Definicja SORBET Z ZIELONEJ HERBATY I MIODU: Produkty • 1/2 l wody
• 400 g cukru
• 1/2 l wody na 8 torebek zielonej herbaty ( np. Lipton )
• 1 cytryna, 1 pomarańcza
• 5 łyżek stołowych miodu
Etapy przygotowania 1. Przygotuj pół litra zielonej mocnej herbaty. Zrób syrop cukrowy z 1/2 l wody i 400 g cukru ( pogrzej cukier i wodę aż do zagotowania i gotuj 2 min ).
2. Ostudź syrop i wymieszaj z herbatą oraz dodaj sok z pomarańczy i cytryny. Przelej do foremki i włóż do zamrażalnika.
3. Odstaw na 3 h, co pół godziny mieszając widelcem, aż masa zrobi się puszysta.
4. Podawaj polane płynnym miodem.
Czym jest Sorbet z zielonej herbaty i znaczenie w Słownik S .