Jak ugotować Sos a la Sobieski
Definicja SOS A LA SOBIESKI: 350 ml wywaru z drobiu,
50 ml śmietany,
8 dag pieczarek,
tłuszcz do pieczarek,
5 dag ugotowanego kalafiora,
3 dag groszku konserwowego,
3 dag tłuszczu,
3 dag mąki,
koperek
sól, pieprz
Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić, usmażyć. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z m?ką, zasmażyć nie rumieni?c, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, dodać pieczarki i gotować około 10 min na małym ogniu często mieszając. Pod koniec gotowania dodać groszek, rozdrobniony kalafior i ?mietanę. Sos poł?czyć z posiekanym koperkiem, doprawić do smaku. Podawać do drobiu.
Czym jest Sos a la Sobieski znaczenie w Słownik S .