Przepis na Agrestowy Sos
SKŁADNIKI DO SOS AGRESTOWY co to jest
Gotowanie Sos agrestowy. Składniki do 1 łyżka masła,0.5 szkl. śmietany,1 żółtko,sól,cukier.  .

Jak ugotować Sos agrestowy

Definicja SOS AGRESTOWY: Składniki:1 szkl. zielonego agrestu,
1 łyżka mąki,
1 łyżka masła,
0.5 szkl. śmietany,
1 żółtko,
sól,
cukier.

 
Sposób przyrządzenia:        Agrest umyć. Zagotować 0.5 szkl. wody, wsypać agrest, rozgotować (w odkrytym rondlu) i przetrzeć przez sito. Masło stopić, wymieszać z mąką, zagotować, rozprowadzić przecierem agrestowym, mieszając zagotować. Zaprawić śmietaną i żółtkiem. Sos przyprawić do smaku solą i cukrem. Podawać do potraw z cielęciny i baraniny.

Czym jest Sos agrestowy znaczenie w Słownik S .