Przepis na Albert Sos
SKŁADNIKI DO SOS ALBERT co to jest
Gotowanie Sos albert. Składniki do ml bulionu,200 ml smietany,40 g bulki bez skorki,zoltko,lyzka.

Jak ugotować Sos albert

Definicja SOS ALBERT: Czas przygotow. 45 min.
korzen chrzanu (150 g),
150 ml bulionu,
200 ml smietany,
40 g bulki bez skorki,
zoltko,
lyzka musztardy,
lyzeczka cukru, sol, pieprz.

1. Korzen chrzanu ostrugac, oplukac, utrzec na tarce o malych otworach.
2. Utarty chrzan wlozyc do duzej miski. Dodac cukier, sol, wymieszac i zalac
niewielka iloscia wrzacej wody. Z tak przygotowanego chrzanu mozna zrobic
sos.
3. Zagotowac bulion, dodac utarty chrzan, gotowac na malym ogniu 20 min. Wlac
smietane, odparowac sos do 250 ml. Wlozyc pokruszona bulke, mieszac, gotowac
jeszcze 5 min, nastepnie zdjac z ognia.
4. Zoltko rozetrzec z musztarda, polaczyc sosem. Doprawic do smaku cukrem, sola, pieprzem i wymieszac. Sos przykryc, odstawic na 5-10 min. W tym czasie
sos zgestnieje i nabierze smaku.
- Jesli robimy sos z chrzanu konserwowego, nalezy go dobrze osaczyc na sicie.

Czym jest Sos albert znaczenie w Słownik S .