Jak ugotować Sos angielski
Definicja SOS ANGIELSKI: Składniki:
3 łyżki galaretki porzeczkowej,
1 cytryna,
1 pomarańcza,
0.5 szkl. czerwonego i wytrawnego wina,
czerwona sproszkowana papryka,
1 łyżka musztardy,
cukier,
imbir,
2 - 3 małe cebulki - najlepiej szalotki.
Sposób przyrządzenia: Cebulki obrać, opłukać, utrzeć na tarce lub drobno posiekać. Wino zagotować, do wrzącego wrzucić cebulki, ponownie zagotować, odstawić, dodać galaretkę, wymieszać. Powinna powstać jednolita masa. Ostudzić, dodać musztardę, sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy, szczyptę papryki i imbiru. Przyprawić do smaku cukrem. Podawać do mięs na zimno.
Czym jest Sos angielski znaczenie w Słownik S .