Jak ugotować Sos boloński 3
Definicja SOS BOLOŃSKI 3: SKŁADNIKI:
* średnia cebula
* marchew
* gał?zka selera naciowego lub kawałek selera bulwiastego
* pół pęczka zielonej pietruszki lub jedna pietruszka
* 200 g mięsa wołowego bez tłuszczu
* 80 g boczku
* goĽdzik
* 35 g masła
* szklanka rosołu
* czubata łyżka pasty pomidorowej
* sól, pieprz
Przepu?cić przez maszynkę oczyszczone i umyte warzywa, mięso, boczek i goĽdzik. Dusić w stopionym maśle, aż sos nabierze ciemnozłotego koloru. Wtedy stopniowo dolewać rosół i rozprowadzać past? pomidorową. Gdyby sos był zbyt gęsty, dolać gor?cej wody. Doprawić solą i pieprzem i gotować na słabym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę. Podając sos, można go doprawić ?mietaną, tartym parmezanem lub innym ostrym serem. Stosuje się do spaghetti i innych klusek.
Czym jest Sos boloński 3 znaczenie w Słownik S .