Przepis na Boloński Sos
SKŁADNIKI DO SOS BOLOŃSKI co to jest
Gotowanie Sos boloński. Składniki do gał?zka selera naciowego1 posiekana drobno marchew30 dag.

Jak ugotować Sos boloński

Definicja SOS BOLOŃSKI: 15 dag boczku wędzonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 gał?zka selera naciowego
1 posiekana drobno marchew
30 dag mielonej wołowiny
10 dag mielonej wieprzowiny
10 dag rozgniecionej kiełbasy bez skóry
2 łyżki wermutu
1 zmielony goĽdzik
szczypta cynamonu
łyżeczka pieprzu
duża puszka pomidorów bez skórki
szklanka tłustego mleka skondensowanego
2 łyżki masła
sól, cukier Boczek pokroić w kostkę, wytopić go na dużej patelni. Gdy tłuszcz się zacznie pienić dodać posiekaną cebulę, marchew, seler naciowy i czosnek. Mieszać, aż cebula się zarumieni.  Dodać mięso i kiełbasę. Mieszać nadal, aż mięso się nabierze lekko br?zowego koloru. Patelnię zdjąć z ognia, skropić mięso zimnym wermutem. Dodać przyprawy. Mięso podsmażyć jeszcze chwilę, dodać pokrojone pomidory. Dusić jeszcze jaki? czas i dodać mleko. Gotować na małym ogniu ok. 2-3 h często mieszając.  

Czym jest Sos boloński znaczenie w Słownik S .