Jak ugotować Sos borówkowy
Definicja SOS BORÓWKOWY: Przygotowanie: 10minut
Składniki
• 15dag borówek smazonych z cukrem • 1/2 lyzki maki ziemniaczanej • 1 lyzka oleju sojowego lub oliwy • szczypta zelatyny • 1 lyzeczka cukru • 1 i 1/2 szklanki intensywnego rosolu • sól
Etapy przygotowania
1. Make ziemniaczana wymieszana z mala iloscia zimnego rosolu wlac do pozostalego wrzacego rozolu, dodac zelatyne. 2. Ponownie zagotowac, nastepnie odstawic.Po ostudzeniu dodac przetarte przez sito borówki, rozmieszane z ilejem lub oliwa, wymieszac 3. Zabarwic karmelem przygotowanym z 1 lyzeczki cukru i przyprawic sola.Sos podawac po oziembieniu do mies na zimno.
Czym jest Sos borówkowy znaczenie w Słownik S .