Jak ugotować Sos chili po wietnamsku
Definicja SOS CHILI PO WIETNAMSKU: - 4 czerwone papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 2 limonki (obrane i drobniutko pokrojone)
- 1 łyżka gor?cej wody
- 1 łyżka octu z białego wina
- 5 łyżek sosu rybnego
Odkrój ogonki papryczek chili, str?ki przekrój wzdłuż i usuń nasionka (jeśli chcesz, aby sos był mniej pikantny), a potem pokrój na kawałki. Czosnek przeci?nij przez praskę, przełóż do malaksera i zmiksuj na gładką pastę z kawałkami chili. Dodaj cukier i kawałki limonek, miksuj dalej, aż otrzymasz jednolit? masę. Przełóż do małej miseczki, dodaj wodę, ocet winny i sos rybny. Wymieszaj i od razu podawaj. Do sosu chili możesz dodać posiekaną śwież? kolendrę (lub inne zioła), posiekany imbir albo ananasy z puszki.
Czym jest Sos chili po wietnamsku znaczenie w Słownik S .