Jak ugotować Sos Choron
Definicja SOS CHORON: 2 żółtka,
10 dag masła,
2 dag pasty pomidorowej,
2 małe cebulki,
2 łyżki octu winnego,
1 mały ząbek czosnku,
1 łyżka posiekanego świeżego estragonu lub 1/2łyżeczki
suszonego,
sól,
pieprz.
Ocet z posiekanymi drobno cebulkami, czosnkiem i estragonem gotować tak długo, aż zostanie połowa płynu. Następnie płyn przecedzić do garnuszka, ostudzić, dodać żółtka i 1 łyżeczkę masła. Wstawić garnuszek do większego garnka z gor?c? wod? (60 st.C) i oba naczynia postawić na małym ogniu. Podczas podgrzewania ubijać sos do chwili, gdy zacznie gęstnieć. Zdjąć naczynia z ognia (nie wyjmować garnuszka z gor?cej wody) i dalej ubijać sos, dodając po kawałku masło, aż powstanie gęsta i gładka masa. Na samym końcu dodać pastę pomidorową i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Czym jest Sos Choron znaczenie w Słownik S .