Jak ugotować Sos do mięsa lub ryżu
Definicja SOS DO MIĘSA LUB RYŻU: Składniki • 2 kg mięsistych pomidorów • 2 duże cebule • 2 ząbki czosnku • po 3 strąki papryki: czerwonej, żółtej, zielonej • 30 dkg marchewki • 1 jabłko • sól, pieprz, papryka ostra w proszku, troszkę cukru do smaku • 1/2 szkl. oleju Etapy przygotowania 1. Pomidory rozgotować, przetrzeć przez sito.
2. Na gorący olej (ok. 1/2 szkl.) wrzucić pokrojoną w półplastry cebulę. Zeszklić. Wcisnąc 2 ząbki czosnku. Do oleju dodac pokrojoną w paski paprykę, lekko podsmażyć.
3. Wlać przetarte pomidory i dodać pokrojoną w słupki ugotowaną na półtwardo marchewkę. Można dodać utarte jabłko.
4. Zagotować wszystko razem, doprawić solą, pieprzem, cukrem, ostrą papryką. Nałożyć do słoików, pasteryzować 15. min.
Czym jest Sos do mięsa lub ryżu znaczenie w Słownik S .