Jak ugotować Sos groszkowy
Definicja SOS GROSZKOWY: Przygotowanie: 5 minut
Oczekiwanie: 15 minut
Kaloryczność: 98 kcal/porcja
Trudność: bardzo łatwy
Składniki na 2 porcje
• 1 puszka zielonego groszku • 1 duża cebula • kropla oleju • 1 łyżeczka sosu sojowego • majeranek • 2 ząbki czosnku
Etapy przygotowania
1. Cebulę posiekać i zeszklić w rondlu. Wlać odrobinę wody i dusić przez 5 minut. 2. Do rondla dodać groszek razem z zalewą. Wlać sos sojowy i wsypać dużą ilość majeranku. Dusić przez kolejne pięć minut. 3. Rozgnieść groszek na pomocą tłuczka do ziemniaków, aż powstanie gęsty sos. 4. Dodać rozgnieciony czosnek, ewentualnie do smaku sól i pieprz. Najlepiej smakuje z ryżem.
Czym jest Sos groszkowy znaczenie w Słownik S .