Przepis na Rumowy Herbaciano
SKŁADNIKI DO SOS HERBACIANO co to jest
Gotowanie Sos herbaciano - rumowy. Składniki do czarnej herbaty, • kawałek wanilii lub opakowanie.

Jak ugotować Sos herbaciano - rumowy

Definicja SOS HERBACIANO - RUMOWY: Składniki • szklanka mleka
• łyżka liściastej czarnej herbaty,
• kawałek wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
• łyżka mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki pomarańczowego soku
• 4 łyżki rumu lub kilka kropli aromatu rumowego
• 3 łyżki cukru ( w razie potrzeby więcej)
• szklanka słodkiej śmietanki 30% Etapy przygotowania 1. Herbatę zaparzamy w 1/2 szklanki wrzącej wody.
2. Odlewamy 1/5 szklanki mleka, resztę zagotowujemy z wanilią (lub cukrem waniliowym). W zimnym mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy do gorącego mleka i mieszając, zagotowujemy ponownie. Jeśli używaliśmy wanilii, wyjmujemy ją.
3. Do sosu dodajemy sok pomarańczowy, cukier, rum lub aromat rumowy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
4. Śmietanę ubijamy i łączymy z zimnym sosem. Wspaniały do owoców sezonowych, owoców z kompotu, deserów... Smacznego !

Czym jest Sos herbaciano - rumowy znaczenie w Słownik S .