Przepis na Hetmański Sos
SKŁADNIKI DO SOS HETMAŃSKI co to jest
Gotowanie Sos hetmański. Składniki do wina,8 dag parówek cienkich,5 dag szynki wędzonej,5 dag.

Jak ugotować Sos hetmański

Definicja SOS HETMAŃSKI: 350 ml wywaru z drobiu,
50 ml białego wytrawnego wina,
8 dag parówek cienkich,
5 dag szynki wędzonej,
5 dag cebuli,
4 dag tłuszczu,
3 dag mąki,
natka pietruszki,
sól, pieprz

Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć, wymieszać z m?ką, zasmażyć nie rumieni?c, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, zagotować i gotować około 10 min. na małym ogniu. Parówki obrać z osłonek, pokroić w półplasterki, dodać do sosu pod koniec gotowania razem z pokrojaną w paseczki szynką. Sos poł?czyć z posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Podawać do drobiu.

Czym jest Sos hetmański znaczenie w Słownik S .